Millainen on hyvä ansioluettelo, millainen on hyvä cv? Ansioluettelo ja cv tarkoittavat tänä pävänä kutakuinkin samaa asiaa; lyhyttä tiivistettyä kertomusta siitä, mitä olet aiemmin tehnyt ja saanut aikaiseksi. Ansioluettelon avulla työhönottaja saa sinusta nopeasti kuvan mitä olet tehnyt ja millainen ihminen olet. Hyvä ansioluettelo sisältää asioita jotka puhuvat sinun puolestasi, ei sinua vastaan. Siinä mielessä ansioluettelo on ns. myyntiasiakirja, että siinä voit esittää myönteisä puoliasi ja saavutuksiasi, negatiiviset ja kehitettävät asiat voit jättää kerrottavaksi mahdollisessa haastattelussa. Työhakemuksen ja ansioluettelon tavoitteena on päästä haastatteluun. Tässä vinkit hyvän cv:n tekemiseen ja vastauksia muutamiin yleisiin kysymyksiin:
1. Mieti ennakkoon ydinsanomasi, mitä haluat että ansioluettelosi heijastaa? Olet voinut hakea vaikkapa kolmen eri toimialan työpaikkoihin, ja vaikka ansioluettelon runko säilyykin samana, on kuhunkin työpaikkaan lähetettävä eri ansioluettelo joissa korostat eri asioita työhistoriastasi. Hyvän cv:n tekemiseen on hyvä varata aikaa.
2. Tee ensin laaja hyvä ansioluettelo, jota sitten eri työpaikkoihin räätälöit ja muokkaat. Joku kuvasi hyvää laajaa ansioluetteloa työelämän piironginlaatikoksi, josta nostat esille kussakin tilanteissa tärkeitä asioita.
3. Ansioluettelon asettelu: hyvä ansioluettelo on aseteltu siten, että tärkein viestisi työnantajalle tulee heti ensimmäisessä kolmanneksessa. Muuten voi käydä niin, että pikasilmäyksellä rekrytoija siirtää sinut ei-haastateltavien joukkoon.
4. Kuvaa mitä kukin tehtävänimike on pitänyt sisällään, käytä dynaamista kieltä.
5. Keskity saavutuksiin ja aikaansannoksiin: esim. asiakaskontaktien määrä kasvoi, myynti nousi, reklamaatiot vähenivät.
6. Laitanko kuvan vai en? Valokuva on aina mukava lisä ansioluetteloon. Ystävällinen, huoliteltu, ammattilaisuuttasi esilletuova kuva on paras. Hyvä paikka kuvalle on esimerkiksi henkilötietojen vieressä.
7. Laitanko myös nuoruuden työsuhteet? Työnantajaa kiinnostaa viimeiset kymmenen vuotta työurastasi. Nuoruuden työsuhteetkin voi aikuinen ihminen laittaa, mutta ehkä on viisasta laittaa ne hieman eri painoarvolla kuin viimeaikaiset työsuhteet. Esimerkiksi vaikka työkokemus-kohdan viimeisellä, yhdellä rivillä: nuoruuden kesätyöt mm. myymäläapulaisena Mikkolan leipomossa, laitoshoitajana terveyskeskuksessa. Osaamisesi nykyään nojaa viimeisiin työsuhteisiin, huomio niihin!
8. Harrastukset, olisiko aiheen mainita? Harrastuksilla voit kertoa itsestäsi ihmisenä, kertoa siitä miten rentoudut ja miten pidät itsestäsi huolta. Joskus harrastukset saattavat yhdistää, ja löytyy yhteinen puheenaihe haastattelun aluksi. Joskus haastattelut tuovat lisäarvoa itse työtehtävän suorittamiseen, esimerkiksi lastenhoitaja joka harrastaa askartelua tai sairaanhoitaja joka vapaa-ajallaan kuuluu ensiapuryhmään.