Yllättävä työvoimapula koettelee parhaillaan suomalaisia yrityksiä monilla eri aloilla. Vaikka viime vuosina työllisyyden kehitys on ollut positiivista useimmilla aloilla, silti rekrytointivaikeudet ovat haitanneet monien yritysten laajentumismahdollisuuksia.
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n suhdannebarometrin mukaan Suomen nykyinen työvoimapula on pahempi kuin koskaan aiemmin EK:n suhdannebarometrin historiassa. Rekrytointivaikeuksista kärsivien yritysten määrä tällä hetkellä on suurin yli kymmeneen vuoteen!
Työvoimapula on siis pahempi nyt kuin vuoden 2008 finanssikriisiä edeltävällä nousukaudella.
EK:n lokakuun 2018 suhdannebarometrin mukaan rakennusalalla vastaajayrityksistä jopa 53% raportoi ammattityövoiman puutteen ja 24% riittämättömän kysynnän tuotannon ja myynnin kasvun esteeksi. Teollisuusalalla vastaavat lukemat olivat 24% ja 19% sekä palvelualalla 31% ja 21%.
Työmarkkinoilla suuria rakenteellisia muutoksia
EK:n puheenjohtajan Penna Urrilan mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana työmarkkinoilla on tapahtunut suuria muutoksia, joiden vaikutuksella on osuutensa nykyisessä työvoimapulassa. Suuria ikäluokkia on poistunut työmarkkinoilta ja tilalle ovat tulleet pienet ikäluokat. Maahanmuuttajista ei ole saatu tarpeeksi työvoimaa korvaamaan työmarkkinoilta lähtijöitä.
”Jatkossa tulemme näkemään ongelmia työvoiman saannissa yhä aikaisemmassa suhdannevaiheessa. Tämä on Suomen uusi demografinen todellisuus”, Urrila sanoo.
Suomen uuden demografisen muutoksen lisäksi kaikki toimialat ovat digitalisoituneet samanaikaisesti. Koodaajista käydään kovaa kilpailua, sekä samaan aikaan perinteisiin töihin ei saada ammattitaitoisia osaajia.
Tilastokeskuksen mukaan 2018 syyskuussa avoimia työpaikkoja oli 46 900, mikä on 36,7% kasvu edellisvuoteen (34 300). Työvoimatutkimuksen mukaan marraskuussa työttömiä oli 168 000.
Krooninen työvoimapula
Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikön Jari Gustafsson sanoo että ”Nykyinen asumis- ja toimeentulotuki ovat liian korkeita verrattuna työvoiman hintaan. Työtä ei kannata ottaa vastaan.”
Merkillisintä nykyisestä työvoimapulan tilanteesta tekee se, että avoimien työpaikkojen määrä on kasvanut huimasti vuodentakaisesta. Gustafsson kutsuu tapausta ”krooniseksi työvoimapulaksi”.
Tilannetta, jossa avoimien työpaikkojen määrä kasvaa runsaasti, mutta työttömyys pysyy edelleen korkealla selittää kohtaanto-ongelma. Kohtaanto-ongelma tarkoittaa sitä että työnantajat ja töitä etsivät eivät kohtaa toisiaan. Myöskään työpaikkojen ja työnhakijoiden ammattitaito- ja koulutusvaatimukset eivät täsmää.
Mikä ratkaisuksi ongelmaan?
Työttömyysongelmaa on yritetty ratkaista aktiivimallilla, mutta huomattavia tuloksia ei ole nähty.
Työvoimapulan helpottamiseksi hallitus on ehdottanut 40 miljoonan euron satsausta työllistymisen edistämistoimiin. Raha aiotaan kohdentaa aloille, joilla on akuutti osaajapula.
10 miljoonan euron lisärahoitus korkeakouluille koulutuksen laajentamiseen osaajapula-aloilla, kuten rakennus- ja sosiaali- ja terveysalalla.
10 miljoonaa euroa lyhytkestoiseen koulutukseen, joka tähtää tutkinnon osan tai pienemmän osaamiskokonaisuuden opiskeluun.
10 miljoonaa euroa maahanmuuttajataustaisten ja maahanmuuttajien kielikoulutukseen ja tukipalveluihin.
Loput 10 miljoonaa euroa korkeakouluille, ohjelmistoalalle.
Teknologiateollisuus ry:n tuoreen selvityksen mukaan teknologiayritykset tarvitsevat yli 53 000 uutta osaajaa vuoteen 2021 mennessä. Pelkästään ict-osaajia tarvitaan neljässä vuodessa noin 11 400.
Apua rekrytointiin
Viime vuosien aikana henkilöstöpalveluiden käyttö on lisääntynyt huimasti etenkin palvelu- ja rakennusalalla. Henkilöstöpalveluyritykset voivat tarjota tilaajayrityksille monia hyötyjä varsinkin näinä aikoina, kun työvoiman saanti on hankalaa ja kykenevistä osaajista käydään kovaa taistelua.
Henkilöstövuokraus vähentää yritysten rekrytointitaakkaa, minimoi mahdollisista virherekrytoinneista koituvat kustannukset ja tarjoaa joustavasti työvoimaa silloin kun työmäärät kasvavat äkillisesti tai tarvitaan tuuraajaa poissaolojen takia.
Myös suorahaku-palveluiden käyttö on lisääntynyt, koska headhunterit ovat usein ainoa keino saavuttaa kokeneita osaajia.
Seuraavassa artikkelissa paneudumme tarkemmin rekrytointivaikeuksien ja työvoimapulan ratkaisemiseen. Lue siis ”Henkilöstövuokraus ratkaisuksi työvoimapulaan ja rekrytointivaikeuksiin”.
Vie yrityksesi henkilöstöstrategia uudelle tasolle!
Oletteko harkinneet vuokratyövoiman käyttöä omassa yrityksessänne?
Henkilöstövuokrauksen oppaamme auttaa teitä integroimaan vuokratyövoiman onnistuneesti osaksi yrityksenne henkilöstöresursseja