Työhakemuksen laatiminen on yksi tärkeimmistä vaiheista työtä haettaessa. Erityisen haastavaa siitä tekee oikeiden asioiden kertominen hakijasta itsestään riittävän ytimekkäästi. Työhakemuksen lisäksi samoja asioita ja hieman lisääkin pitää pystyä kertomaan työhaastattelussa, kun sinne asti päästään. Lukemalla artikkelin saat vastauksen kysymykseen ”Miten kertoa itsestään työhakemuksessa?” ja voit soveltaa oppimaasi omassa työhakemuksessasi tulevaisuudessa.
Miten kertoa itsestään työhakemuksessa?
Työhakemus antaa rekrytoijalle merkittävän ensivaikutelman työnhakijasta. Koska moniin avoimiin työpaikkoihin saapuu jopa satoja hakemuksia, täytyy työhakemus laatia huolella. Työhakemuksen tavoite hakijan näkökulmasta on mainostaa työnantajalle hakijan osaamista ja ennen kaikkea luonnetta.
Tee työhakemus, joka erottuu joukosta – Kerro luonteestasi kokemusten avulla
Työnhakijan koulutus ja työkokemus tulevat kokonaisuudessaan esille CV:ssä, joten niitä ei kannata avata liikaa työhakemuksessa. Sen sijaan, vapaassa työhakemuksessa pyri panostamaan erottuvaan visuaaliseen ilmeeseen sekä oman persoonan korostamiseen. Koska työhakemuksen pituus on maksimissaan yksi A4, ei siihen voida kirjoittaa koko elämänkertaa. Pyri siis kertomaan sellaisista ominaisuuksistasi, jotka liittyvät jotenkin hakemaasi työtehtävään. Parhaan vaikutelman luovat omat kokemukset. Jos haet luovaan työhön, kerro omien kokemustesi/töittesi kautta, miten luovuus tulee esille sinussa. Jos taas haet tekniselle alalle, voit vaikkapa tekemistäsi rakennus- ja korjaustöistä tai koodaamastasi ohjelmasta.
Usein työnantajat arvostavat sitä, että hakijalta löytyy kiinnostusta alaa kohtaan myös töiden ja koulun ulkopuolelta. Mikäli työkokemuksesi ei ole itsessään riittävän vakuuttava meriitti tuo esille harrastepohjalla tekemiäsi töitä ja projekteja.
Tänä päivänä alati enemmän painoarvoa annetaan motivaatiolle ja kyvylle oppia uutta. Voit mainita työhakemuksessa esimerkiksi, että olet innokas oppimaan uutta ja valmis ottamaan vastaan uusia haasteita. Motivaatio näkyy hakijan halussa kehittyä tai tulla joksikin. Motivaation osoitukseen kannattaa liittää yhteen hakijan kiinnostus myös yritystä kohtaan, johon hän hakee. Tämän voisi ilmaista työhakemuksessa esimerkiksi näin: ”Haluan tulla työskentelemään teille (yritykseen X) ja kehittymään sähkötekniikan asiantuntijaksi.”. Jos hakijalla on jo reilusti aikaisempaa työkokemusta voi hän korostaa osaamistaan esimerkiksi näin: ”Haluan päästä (yritykseen x) työskentelemään muiden asiantuntijoiden kanssa ja täydentää tiimiänne omalla osaamisellani.”
Voit käyttää samaa työhakemusta useissa eri hakemuksissa, jos ne on suunnattu saman alan työpaikkoihin. Muista kuitenkin aina räätälöidä yllä mainittu kohta erikseen jokaiseen ilmoitukseen, jotta et vahingossa käytä väärää yrityksen nimeä tai työtehtävää hakemuksessasi.
Vastaa työpaikkailmoituksessa vaadittuihin kohtiin
Älä käytä hakemuksessa tilaa epäolennaisten asioiden kertomiseen. Keskity erityisesti vastaamaan sellaisiin asioihin, joita mainitaan työpaikkailmoituksessa. Jos työpaikkailmoituksessa etsitään henkilöä, jolta löytyy esimerkiksi Microsoft Power Pointin käyttötaitoja ja hyvää puhe- ja myyntitaitoa, älä kerro kesätyökokemuksestasi ruohonleikkaajana. Käytä konkreettisia esimerkkejä tilanteista, joissa käytit Power Pointia ja teit myyntityötä tai osoitit suullisen ilmaisun taitojasi.
Työhakemus StaffMillille?
StaffMill henkilöstöpalvelualan yritys, joka toteuttaa rekrytointeja ja henkilöstövuokrausta asiakasyrityksille. Voit hakea kauttamme monenlaisiin työtehtäviin ja vaihteleviin projekteihin eri asiakasyritystemme alaisuuteen. StaffMill hoitaa rekrytointiprosessin eli työhakemusten läpikäynnit ja työhaastattelut. Jopa 68% vuokratyöntekijöistä työllistyi kahden viikon sisällä HPL:n tekemän vuokratyöntekijätutkimuksen (2018) mukaan. Lähetä työhakemuksesi meille niin me yhdistämme sinut haluamaasi yritykseen.