Tämänkertaisessa blogissamme annamme puheenvuoron StaffMillin toimistolla harjoittelun suorittaneelle liiketalouden opiskelijalle. Miten henkilöstöpalvelut ja työnhaku hänestä näyttävät nuorena tulevana ammattilaisena?
Viimeiset kaksi vuotta opiskelleena on vähitellen aika miettiä omaa tulevaisuutta. Jatkuuko koulutus vai pitäisikö hakea työtä valmistumisen jälkeen? 27-vuotiaana nuorena aikuisena miehenä koen olevani hieman väliinputoaja. Olenko vanha vai nuori työnhakija? Kun minä olin peruskoulussa ja vielä lukiossakin, ei meille opetettu sosiaalista mediaa juuri lainkaan. Videohakemusta en ole tehnyt kertaakaan elämäni aikana, en edes tosi-tv ohjelmiin. Ensimmäisen kerran lukion jälkeen töitä hakiessa riitti, että laittoi oman cv ja ilmoituksensa mol.fi sivustolle ja töitä löytyi.
Nykyään sosiaalisen median käyttö työnhaussa sekä henkilöstöpalvelualan yritykset ovat lisääntyneet. Työpaikkailmoituksia voidaan laittaa perinteisesti te-keskuksen sivuille tai työnvälitystoimistojen sivuille, mutta sosiaalinen media täyttyy kokoajan enemmissä määrin työtä hakevista ja työtä tarjoavista. On aivan normaalia nykypäivänä ilmoittaa esimerkiksi instagramissa tai snapchatissa palkkaavansa kolme henkilöä yritykseensä. Yksittäisiä työtehtäviä, mutta myös vakituisia työpaikkoja tarjotaan ja etsitään myös facebook sivuston ryhmissä, avoimissa sekä suljetuissa.
Mikäli haluaa löytää kaikki avoimet työpaikat tänä päivänä, kannattaa minunkin laittaa hakemuksia usealle työtä välittävälle henkilöstöpalvelualan yritykselle te-keskuksen lisäksi. Jalkautua sosiaalisen median pariin ja selailla myös kaikki mahdolliset nettikirppikset, torit ja facebookit.
Positiivistakin tässä on! Seurasin rekrytointikoordinaattorien toteuttamaa valmennusta, jossa esiteltiin erilaisia videohakemuksia. Joukossa oli lähes eläkeikään päässyt metsurimies sekä 58-vuotias toimistotyöläinen. Mikäli tähän kaikkeen pystyy minua vanhemmatkin, joten täytyy minunkin. Ei enää tekosyitä, seuraava tavoitteeni on kuvata itsestäni videohakemus, päivittää cv ja tutustua kaikkiin työnhaun reitteihin.
Entä se itse työpaikka? Millainen työ juuri minulle sopisi?
Tunnista omat vahvuudet ja ole avoin. Yksikään työpaikka ei sido sinua loppuelämäksesi, joten kannattaa käydä kaikissa työhaastatteluissa ja tutustua laajasti vaihtoehtoihin. Oma cv kannattaa lähettää yrityksille, jotka eivät ensisilmäykseltä olisivatkaan kiinnostavia. Mielesi voi muuttua myöhemmin ja varasuunnitelmia on hyvä pitää taskussa valmiina. Henkilöstöpalvelualan yritykset voivat myös yhtenä tarjota sinulle jopa työmahdollisuuksia joihin et itse osannut omaa osaamistasi asettaa. Työhaastattelussa ja ansioluettelossa kannattaa aina olla rehellinen, mutta positiivinen. Mieluiten kehuu itseään hieman liikaa, kuin vähättelee turhaan. Näillä eväillä on hyvä lähteä miettimään itselleen sopivaa työpaikkaa. Kiintoisaa työpaikkaa voit lähteä etsimään vaikkapa TÄÄLTÄ!