Kirvesmies
Rakennusalalla tarvitaan kirvesmiehiä
Suuret ikäluokat ovat jäämässä eläkkeelle ja tilalle tarvitaan uutta verta. Etenkin rakennusalalla ammattitaitoisista osaajista, kuten kirvesmiehistä ja rakennusmiehistä on pulaa.
Tässä artikkelissa voit tutustua kirvesmiehen ammattiin, työtehtäviin, työympäristöön ja työn vaatimuksiin.
Ammattina kirvesmies
Kirvesmies tekee rakennustyömailla monenlaista puurakentamiseen liittyvää työtä sekä mittaustöitä ja rakennustuotteiden asentelua.
Kirvesmies voi erikoistua mittakirvesmieheksi, sisustuskirvesmieheksi, elementtiasentajaksi, hirsirakentajaksi, ikkuna- ja ovirakenteiden asentajaksi, puutalojen pystyttäjäksi, laudoituskirvesmieheksi, rakennuspuusepäksi tai kalusteasentajaksi.
Työskentely kirvesmiehenä on sekä itsenäistä että ryhmässä työskentelyä. Se tapahtuu pitkälti uudis- ja korjausrakennustyömailla erilaisissa rakennustehtävissä, urakan alusta loppuun asti.
Kirvesmiehiä työllistää pääasiassa rakennusliikkeet sekä rakennustuoteteollisuus.
Kirvesmiehen työtehtäviä
Mittakirvesmies
Mittaukseen erikoistunut kirvesmies hoitaa rakennustyömaan mittaukset ja vastaa siitä, että mitat vastaavat piirustuksissa annettuja arvoja.
Sisustuskirvesmies
Sisustukseen erikoistunut kirvesmies tekee muun muassa ikkuna- ja oviasennukset, ulko- ja sisäseinäverhoukset, lattioiden päällystyksen, listoituksen, kattoverhoukset ja saunojen sisustukset.
Puutalojen pystyttäjä
Puutaloja pystyttävä kirvesmies pystyttää seinälevyelementit käsin yhdessä työryhmän kanssa. Raskaampien elementtien kanssa käytetään apuna nosturia.
Hirsirakentaja
Hirsirakennukseen erikoistunut kirvesmies tekee kirvesmiehen työtä perinteisimmillään. Hirsitalot tehdään veistämöllä tai talotehtaassa, jossa se puretaan osiin ja kuljetetaan lopulliseen kohteeseen, missä se kootaan uudelleen. Hirsirakentajien tehtäviin kuuluvat muun muassa mittaukset, materiaalien lajittelu, nurkkaliitokset, saumavaraukset ja höylähirsikehikon pystytys, puulattioiden, katon ja vesikaton teko sekä muut tarvittavat puutyöt.
Rakennuspuuseppä
Rakennuspuusepäksi erikoistunut kirvesmies työskentelee sekä rakennustyömailla että talotehtaissa tehden puisten rakennusosien asennus- ja viimeistelytöitä.
Elementtiasentaja
Elementtiasentajana toimiva kirvesmies tuntee seinä-, välipohja- ja kattoelementtien asennuksen paremmin kuin omat taskunsa. Elementtiasennuksessa käsitellään eri materiaaleista koostuvia elementtejä, kuten betoni-, kevytbetoni- ja puuelementit.
Laudoituskirvesmies
Laudoitukseen erikoistunut kirvesmies tekee muottilaudoituksia betonivaluja varten. Muottien valmistukseen kuuluvat esivalmistus, pystytys, tuenta, sidonta, purku ja puhdistus. Prosessiin sisältyy mittaus, telinetyö, muottien öljyäminen, työsaumojen teko sekä läpimenojen, varausten ja kiinnikkeiden asennus. Laudoituskirvesmies tekee työtä työmailla ja elementtitehtaissa runkovaiheen aikana.
Oman erikoistumisalueensa lisäksi kirvesmies vastaanottaa, välivarastoi, suojaa ja siirtää materiaaleja sekä huolehtii työkohteen järjestyksen ylläpidosta.
Tehtävän vaatimukset
Kirvesmiehen työ vaatii monitaitoisuutta, tarkkaa silmää, kädentaitoja, tilallista hahmotuskykyä, suunnitelmallisuutta, ongelmanratkaisutaitoja, hyvää fyysistä kuntoa sekä yksin ja ryhmässä työskentelytaitoja.
Erikoistumisesta riippuen kirvesmieheltä vaaditaan asiantuntemusta esimerkiksi puunrakennuksesta, kaavojen, piirustusten ja suunnitteluasiakirjojen ymmärtämisestä sekä tietoa erilaisten materiaalien ja elementtien ominaisuuksista ja käyttäytymisestä.
Kirvesmies käyttää työssään apuna erilaisia rakennustyökaluja, mittalaitteita, laitteita ja koneita.
Kirvesmiehen palkka
Koska rakennusalalla on ollut pulaa koulutetuista ammattiosaajista koko alan palkat ovat olleet huimassa nousussa. Rakennusalalla palkat nousivat 2017- 2018 jopa 8,6% yksityisellä sektorilla.
Kirvesmiehen palkka määräytyy yleensä TES:in mukaan, mutta myös työnantajakohtaisia eroja voi ilmetä. Kirvesmiehen aloituspalkka on vajaa 2000€ ja keskipalkka on noin 2900€.
Maantieteellisellä sijainnilla on myös vaikutuksensa. Etelä-Suomessa palkat voivat olla hieman korkeammat kuin pohjoisessa.
Kirvesmiehen koulutuksen voi suorittaa toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa suuntautumalla talonrakennukseen ja erikoistumalla kirvesmieheksi.
Kirvesmiehen koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksen kautta, jolloin koulutus tapahtuu töiden ohella.
Rakennusalalle vuokratyön kautta
Vuokratyö on loistava keino työllistyä esimerkiksi kirvesmiehen ammattiin. HPL:n kyselyn mukaan jopa 68% vuokratyötä hakevista saa töitä kahden viikon sisällä.
Monet vuokratyöläiset kokevat vuokratyön joustavuuden yhtenä sen parhaista puolista. Vuokratyö tarjoaa myös mahdollisuuden vaihtuviin ja mielenkiintoisiin työtehtäviin ja työkokemuksen kartuttamiseen. Näistä syistä 88% vuokratyöntekijöistä suosittelee vuokratyötä tuttavilleen.
Mikäli olet kiinnostunut kirvesmiehen töistä voit hakea suoraan StaffMillin avoimen työhakemuksen kautta kirvesmieheksi.