Työhaastattelut ovat suosituin työpaikkatehtäviin valinnan tapa, ja ne korreloivatkin jossain määrin työmenestyksen kanssa. Korrelaatiota saa paremmaksi, jos haastattelun lisäksi tai sen yhteydessä tehdään myös työnäyte. Kun lähdetään selvittämään miten järjestää työhaastattelu laadukkaasti, täytyy ensin ymmärtää miten haastatteluista saadaan mitattavia ja kuinka niiden tuloksia voidaan verrata keskenään. Tätä varten haastattelut pitää suunnitella ennakkoon ja suorittaa strukturoidusti.
Miksi työhaastatteluiden tekeminen strukturoidusti on tärkeää?
Työhaastatteluissa saat parempia tuloksia määrämuotoisella keskustelulla, toisin sanoen kysymällä samat kysymykset kaikilta hakijoilta. Tämän voi haastattelun aluksi kertoakin, jotta haastateltava ymmärtää mekanistisen lähestymistavan.
Tutkimusten mukaan strukturoidut työhaastattelut tuottavat parempia tuloksia. Lisäksi ne antavat sinulle paremman pohjan hakijoiden vertailuun ja saat kuvan siitä millaiset vastaukset ovat tyypillisiä. Se voi myös vuosien kuluessa parantaa haastattelijan intuitiota. On suositeltavaa suorittaa kaikki haastattelut lyhyen ajan sisään, koska silloin hakijoita on helpompi vertailla keskenään. Jätä kuitenkin aikaa vähintään puolituntia haastatteluiden välille, jotta voit tehdä tarvittavat yhteenvedot haastatteluiden jälkeen ja vältyt päällekkäisyyksiltä.
Työhaastattelussa intuitiolla voi olla merkittävä rooli, mikäli sinulla on vastaavasta tilanteesta paljon kokemusta. Intuitio on kuitenkin taipuvainen huijaamaan - antamaan meille tuntemuksia, jotka koskettavat täysin eri tilannetta. Käytäkin intuitiota vain, jos olet rekrytoimassa todella tuttuun tehtävään. Muuten pyri aktiivisesti välttämään intuitioon luottamista. Tutkimustulosten mukaan henkilöt, jotka kokevat olevansa hyviä ihmisten arvioijia, eivät usein olekaan. Varo tätä ilmiötä.
Raportoidessa haastatteluja, keskity objektiivisiin ja faktisiin seikkoihin. Vältä aktiivisesti stereotypioiden käyttöä. Mielessämme saattaa helposti hitaasti puhuva tuntua myös vähemmän ahkeralta - mutta eihän se välttämättä pidä paikkaansa. Raportoidessa onkin parempi kuvata tilannetta "henkilö on vuorovaikutuksessa pidättyväinen" kuin luokitella henkilö "huonoksi vuorovaikutustaidoissaan".
Miten järjestää työhaastattelu? - Työhaastattelun eteneminen alusta loppuun
1. Suunnittele työhaastattelun kysymykset ennakkoon
Jotta haastattelu lähtisi sulavasti liikkeelle ja kaikki tarvittavat tiedot saataisiin kerättyä kohtuullisessa aikataulussa, pitää kysymykset valmistella etukäteen. Työhaastatte
luun varautuminen auttaa rekrytoijaa välttymään epäselvästi muotoilluilta kysymyksiltä, joihin hakijan voi olla vaikea vastata. Ennakkoon laadittujen kysymysten päätehtävä on kuitenkin vain helpottaa kysymysten muistamista siltä varalta, että haastattelija unohtaa mitä hänen piti kysyä. Mikäli haastattelijalle siis tulee mieleen joitakin ennalta kirjoittamattomia kysymyksiä työhaastattelun aikana, voi hän hetkeksi poiketa suunnitelmasta.
2. Päätä kuka tai ketkä osallistuvat työhaastatteluun
Työhaastattelun voi toteuttaa yksi tai useampi henkilö. Tulevan esimiehen kannattaa kuitenkin olla aina läsnä työhaastattelussa, jotta hän pääsee tutustumaan ehdokkaisiin ja antamaan oman arvionsa heistä. Esimiehen mielipide on tärkeä ottaa huomioon, koska hän tulee kuitenkin lopulta työskentelemään valitun henkilön kanssa. Jos työhaastatteluun tuodaan mukaan yrityksen toinen työntekijä, voidaan häntä käyttää suosittelijana. Työntekijöiden positiivisten kokemusten käyttämäinen haastateltavan vakuuttamisessa on uskottavampaa kuin esimiehen tai haastattelijan mainospuheet työpaikan erinomaisuudesta.
3. Aloita työhaastattelu rennosti
Pyri heti työhaastattelun alkuun luomaan rento ilmapiiri muutamilla kevyillä yleisluontoisilla kysymyksillä ja kerro lyhyesti yrityksestäsi. Kerro tiiviisti yrityksen toiminnasta ja työkulttuurista. Työkulttuurista puhuminen on tärkeää työnantajamielikuvan muodostamisen kannalta. Voit selittää yrityksen hankkeista ja perinteistä, sekä muiden työntekijöiden osallistumisesta yrityksen toimintaan. Tuo esiin yrityksen tarjoamia etuja, kuten joustavat työajat, etätyömahdollisuudet tai erilaiset kehitysmahdollisuudet.
Yrityksen esittelyn jälkeen on hyvä esitellä työtehtävää ja siihen kuuluvia vastuita sekä millaisessa työympäristössä tai tiimissä uusi työntekijä tulee toimimaan. Älä kuitenkaan paljasta liikaa. Muuten hakija voi sanoa vain sen mitä hän kuvittelee haastattelijan haluavan kuulla sen sijaan että vastaisi rehellisesti. Alkuesittelyn tavoite on mainostaa yritystä mielekkäänä työnantajana ja työpaikkana ehdokkaalle.
Rentouttava alustus auttaa haastateltavaa avautumaan enemmän itsestään. Kun haastattelun pohjustus on tehty, siirry kuuntelijan rooliin ja anna haastateltavan puhua vapaasti.
4. Käy läpi haastateltavan CV ja työhakemus
Ensimmäisenä haastattelukysymyksenä voit aloittaa pyytämällä hakijaa käymään läpi työ- ja opiskelukokemuksiaan. Oletettavasti hakija on harjoitellut CV:nsä läpikäynnin ennakkoon, joten sen pitäisi olla tuttu aihe ja helppo aloitus haastateltavalle. Haastattelija voi myös helpottaa haastateltavaa esittämällä rajatumpia kysymyksiä tietyistä kohdista CV:ssä, jotka haastattelijaa erityisesti kiinnostavat. Tällöin säästyy myös aikaa, mikäli kaikki hakijan työkokemus ei ole oleellista kyseisen työtehtävän kannalta. Haastattelijalla täytyy olla CV ja työhakemus mukana haastattelussa sekä merkinnät valmiina, jotta hän voi tarttua nopeasti niihin kohtiin, jotka hän on huomioinut aikaisemmin ansioluetteloiden ensiarvioinneissa.
5. Vältä kysymyksiä, joihin haastateltavalla saattaa olla valmiiksi harjoiteltu vastaus
Työkokemuksen kuvailua lukuun ottamatta vältä kysymyksiä, joihin haastateltavalla on todennäköisesti valmiiksi harjoiteltuja vastauksia, kuten ”Mitä vahvuuksia ja heikkouksia sinulla on?” tai ”Missä näet itsesi muutaman vuoden kuluttua?”. Esitä kysymyksiä, joilla voit testata haastateltavan ajattelukykyä haastattelutilanteessa. Kysymykset voivat liittyä myös esimerkiksi yksinkertaisiin työtehtäviin, aikaisempiin työkokemuksiin tai yleisiin työpaikoilla ilmentyviin ongelmanratkaisuihin.
Yllättävät haastattelukysymykset voisivat olla seuraavanlaisia:
- Mikä aikaisemmin tekemistäsi työtehtävistä inspiroi sinua eniten ja miksi?
- Tilanne esimerkki: Työssä on tapahtunut vakava virhe ja osallisena on sinun lisäksi 2 muuta työntekijää, jotka ovat yhtä lailla vastuussa työn lopputuloksesta. Olet kuitenkin porukasta ainoa, joka saa ankaraa palautetta esimieheltänne. Miten käsittelisit tilanteen?
- Kiivastunut asiakas purkaa turhautuneisuuttaan sinua kohtaan asiasta, johon et ole syyllinen, etkä voi vaikuttaa. Miten hoidat tilanteen?
6. Voit testata haastateltavan pätevyyttä työhaastattelun aikana
Työhaastattelussa voit pyytää hakijalta myös työnäytettä, jossa haastateltavan täytyy suoriutua jostakin kuvitteellisesta työtehtävästä tai muuten osoittaa osaamistaan käytännönläheisellä harjoitteella. Mikäli yritys aikoo käyttää teettämäänsä työnäytettä liiketoiminnassaan eli haastateltavalle teetetään työtä, jolla tavoitellaan voittoa, tulisi siitä myös maksaa haastateltavalle sopiva korvaus.
Työnäytteenä voidaan käyttää esimerkiksi työtehtävää, joka on tyyliltään samanlainen kuin ne työtehtävät, joita ehdokas tulee tekemään kyseisessä työssä. Soveltuvuuden testaamiseksi voidaan kerätä myös ideoita yrityksen toiminnan parantamiseksi. Työnäytteellä halutaan selvittää, miten haastateltava selviää jokapäiväisistä tehtävistä ja kuinka hän reagoi paineen alla työskentelyyn.
7. Lopeta haastattelu hakijaystävällisesti
Työhaastattelun lopuksi kysy haastateltavalta jäikö hänelle mitään kysyttävää. Informoi häntä rekrytointiprosessin jatkosta. Kerro milloin hän voi odottaa yhteydenottoa, koskien esimerkiksi seuraavaa haastattelukierrosta tai miten muuten prosessi tulee etenemään. Kun työhaastattelu on pulkassa, saata haastateltava uloskäynnille ja kiitä häntä ajasta.
Haastattelun aikana tehdyt muistiinpanot kannattaa kirjoittaa heti puhtaaksi, koska läpikäydyt asiat ovat vielä hyvin muistissa.
Työhaastattelun kesto
Työhaastattelut kestävät yleensä puolesta tunnista tuntiin, riippuen työtehtävästä. Asiantuntija- ja esimiestehtäviin haastateltaessa voidaan odottaa tunnin mittaista työhaastattelua ja esimerkiksi kesätyöpaikkaa varten puolituntia voi riittää hyvinkin. Mikäli haastattelussa hyödynnetään erilaisia soveltuvuustestejä, niihin tulee varata riittävästi aikaa. Haastateltavalle kannattaa ilmoittaa työhaastattelun arvioidusta kestosta, jotta hän voi suunnitella oman aikataulunsa sen mukaan.
Työhaastatteluiden ja muiden hakuvaiheiden ulkoistaminen
Monilla yrityksillä ei ole aikaa, resursseja ja tarvittavaa asiantuntemusta tehokkaan ja laadukkaan rekrytointiprosessin järjestämiseen. Itsetoteutetun rekrytoinnin järjestäminen sisältää erilaisia suoria ja etenkin epäsuoria kustannusriskejä, kuten virherekrytoinnin riskin, rekrytointiprosessin viivästymisen tai epäonnistumisen ja sen mukana tulevat kulut sekä mahdollisen työnantajakuvan heikkenemisen. Rekrytointiprosessi voidaan kuitenkin ulkoistaa täysin alan ammattilaisille, jotka hoitavat koko homman alusta loppuun mukaan lukien työpaikkailmoitukset, hakemusten ja ansioluetteloiden läpikäynnin, työhaastattelut sekä soveltuvuustestit ja henkilöarvioinnit.
StaffMill on suomalainen henkilöstöpalveluyritys, jonka eritysosaamiseen kuuluvat rekrytoinnit sekä henkilöstövuokraus. Toteutamme rekrytointeja ja hiljaista suorahakua asiakasyritysten toimeksiannosta. Meillä on hallussa laajat verkostot ja modernia hakuteknologiaa, jolla saavutamme työmarkkinoiden parhaat ehdokkaat. Tiimiltämme löytyy yli kymmenen vuoden kokemus henkilöarvioinneista. Suoritamme soveltuvuustestit tieteellisesti tehokkaita metodeja sekä asiantuntemustamme hyödyntäen.
Jos tarvitsette uusia osaajia organisaatioonne, voitte huoletta jättää rekrytoinnin meidän harteillemme. StaffMill hoitaa niin pienet kuin suuretkin rekrytoinnit asiantuntijoista esimiestehtäviin vastuullisesti ja asiakasyrityksen etuja palvellen.