Siihen, mitä kannattaa kertoa itsestään työhaastattelussa pätee monet samat säännöt kuin työhakemukseenkin. Älä kerro koko elämäntarinaasi, äläkä luettele CV:täsi alusta loppuun. Keskity työpaikkaan ja tehtävään, johon olet hakemassa.
Haastattelutilanne voi jännittää todella paljon ja jollekin se voi vaikeuttaa ajatusten juoksua ja muistamista, mikä hankaloittaa itsestään kertomista. Tämä on täysin normaalia ja haastattelijamme ovat täysin tietoisia siitä, että kyseessä on hakijoille tiukka paikka. Jännitys voidaan nähdä myös positiivisena, koska se viestii siitä, että haastateltava ottaa työpaikan tosissaan. StaffMillin rekrytointikonsulteilla on monen vuoden kokemus strukturoitujen haastatteluiden järjestämisestä. Pyrimme auttamaan haastateltavia parhaamme mukaan rentoutumaan ja kertomaan vapaasti itsestään.
Small talkista haastaviin työhaastattelukysymyksiin
Usein työhaastattelu alkaa tunnelmaa keventävällä small talkilla, jota mahdollisesti seuraa tiivis esittely yrityksen toiminnasta, työkulttuurista ja työtehtävästä. Tämän jälkeen on haastateltavan vuoro puhua. Ensimmäinen haastattelukysymys usein onkin se klassinen - ”Kerro jotain itsestäsi”. Koska kysymys on niin laaja, on järkevää miettiä etukäteen mitä vastaa, jotta esittely pysyy napakkana ja antaa hyvän vaikutelman haastattelijalle. Voit aloittaa selittämällä lyhyesti missä ja mitä olet opiskellut tai työskennellyt.
Esimerkki: Valmistuin Haaga-Heliasta markkinoinnin ja viestinnän tradenomiksi viime keväänä ja haluan päästä töihin digimarkkinoinnin pariin. Tämä työtehtävä vastaa erinomaisesti koulutustani ja yrityksenne vaikutti todella kiinnostavalta…
Yleensä työhaastattelu etenee haastattelijan tahdittamana kysymysten mukaan, jolloin haastateltavan ei tarvitse kertoa yhdellä kertaa kaikkea itsestään. Haastattelijan kannalta paras mahdollinen haastattelu on ennemminkin rakentava vuoropuhelu kuin kuulustelu tai esitelmä.
Miten kertoa itsestään työhaastattelussa? Valmistautuaksesi työhaastatteluun kannattaa sinun varautua seuraaviin yleisiin kysymyksiin:
-
Miksi haet tätä tehtävää?
Monella voi tulla ensimmäisenä mieleen palkka tai sijainti, mutta näillä vastauksilla et vakuuta haastattelijaa siitä, että olet riittävään motivoitunut kyseistä tehtävää kohtaan. Myös itsesi ja oman urakehityksesi kannalta tuskin on järkevää hakea tehtävään, josta et ole oikeasti kiinnostunut (muusta syystä kuin palkan takia). Esimerkiksi myyntitehtävissä palkka voi tosin olla motivaation ja kiinnostuksen aihe, mikäli hakijaa motivoi myyntityö itsessään tuotteesta riippumatta. Kerro tähän kysymykseen vastatessasi, mitä haasteista olet kiinnostunut kohtaamaan uudessa työssä.
-
Mitä tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?
Tällä kysymyksellä haastattelija haluaa tietää mikä motivoi hakijaa ja kuinka intohimoinen hän on uraansa kohtaan. Pyri vastaamaan rehellisesti siihen, miten näet itsesi tulevaisuudessa. Voit kertoa missä työssä tai asemassa haaveilet olevasi parin vuoden tai jopa kymmenen vuoden päästä. Kuvaile mahdollisia uravaihtoehtoja, joita sinulla on mielessäsi ja yritä asettaa tavoitteillesi realistinen toteutumisaika.
-
Kuinka hyvin toimit ryhmässä ja konfliktitilanteissa?
Kerro esimerkkien avulla tilanteista, joissa käänsit haastavia yhteistyötilanteita toimiviksi. Kerro oletko joustava konflikteissa vai pyritkö pysymään tiukasti näkemyksessäsi. Oletko selvittänyt riitatilanteita? Mitä olet oppinut näistä tilanteista? Esimerkit voivat olla työelämästä tai vapaa-ajalta. Tällä kysymyksellä halutaan tietää hakijan luonteesta ja kyvystä toimia tiimin jäsenenä rakentavasti ja hyvässä vuorovaikutuksessa, kuitenkaan luomatta turhaa kitkaa työntekijöiden välillä.
-
Miten reagoit palautteeseen?
Tämä kysymys on tärkeä, koska sillä voidaan arvioida hakijan kykyä reflektoida itseään ja tehdä tarvittavia muutoksia suoriutuakseen paremmin jatkossa. Vastaa taas käytännön esimerkeillä. Miten otat palautetta vastaan ja kuinka toimit palautteen saatuasi? Pyydätkö itse palautetta työstäsi?
-
Kuinka hyvin sopeudut muuttuviin tilanteisiin työssä?
Tällä kysymyksellä halutaan tietää hakijan kykyä toimia joustavasti uusissa työtilanteissa. Työpäivät voivat muuttua koko ajan ja niin työtahdinkin täytyy vaihdella. Usein on toivottavaa, että hakija on valmis myös joustamaan ajastaan, jos ylityölle on välttämättä tarvetta. Kerro miten itse koet muuttuvat tilanteet. Nautitko jatkuvasti muuttuvista työpäivistä vai koetko toistuvat työpäivät mieluisammiksi? Toisissa tehtävissä vaaditaan pitkää keskittymiskykyä toistuviin tehtäviin ja toisissa taas nopeaa sopeutumiskykyä uusiin tilanteisiin.
-
Oletko tarkka luonteeltasi?
Yleensä toivotaan kohtalaisen hyvää tarkkuutta tekijältä, koska huolettomasta työskentelystä voi koitua paljon sotkua, jota täytyy korjata jälkeenpäin. Kuitenkin liian tarkka ja täsmällinen työskentely voi toisinaan olla turhan hidasta. Esimerkiksi myyntityössä tai rekrytointikonsultin työssä pitää pystyä toimimaan nopeasti, jotta kaupat saadaan lyötyä lukkoon heti kun mahdollisuus aukeaa. Tarkkuuden ja järjestelmällisyyden arvioinnissa käytetään usein asteikkoa 1 – 10. Pyri tässäkin vastaamaan mahdollisimman rehellisesti omasta tarkkuudestasi, jotta et päädy tehtävään, joka ei vastaa lainkaan luonnettasi.
-
Kerro tilanteista, joissa poistuit mukavuusalueeltasi
Mukavuusalueelta poistuminen on tärkeä osa niin työelämässä kehittymistä kuin ihmisenä kasvua yleensä. Se on meille kaikille haastavaa ja juuri siksi se toimii myös hyvänä mittarina, kun arvioidaan työnhakijan luonnetta ja kehittymiskykyä. Käytä jälleen oman elämäsi esimerkkejä sellaisista työ- tai opiskelutilanteista, joissa siirryit rohkeasti pois mukavuusalueeltasi ja kohtasit uusia haasteita. Kerro miten sopeuduit uuteen tilanteeseen.
Työhaastattelu usein vaatii rohkeutta lupautua tehdä asioita hieman yli oman kokemuksen ja osaamisen. Työhaastattelu itsessään on tilanne, jossa hakija harppaa oman mukavuusalueensa ulkopuolelle ja tarttuu haasteeseen. Itsevarmuus ja määrätietoisuus ovat ehdottomasti eduksi työhaastattelussa, mutta liika itsensä hehkuttaminen ei kannata. Vaikka joudut myymään osaamistasi, yritä silti pysyä mahdollisimman rehellisenä. Pyri todistamaan kykysi antamalla konkreettisia esimerkkejä omista työelämän tai opintojen aikana keräämistäsi kokemuksista.