Joitakin vuosia sitten etsittiin avoimeen työpaikkaan usein "hyvää tyyppiä". Tänä päivänä hakemuksissa lukee usein että työpaikka täytetään heti sopivan henkilön löydyttyä. Onko sopiva henkilö sama kuin hyvä tyyppi? Ja millainen on sopiva tyyppi, hyvä tyyppi?
Yleispätevää hyvän tyypin määritelmää tuskin liennee, vaan sopiva henkilö, hyvä tyyppi, on sidoksissa kuhunkin yritykseen ja työtehtävään. Ehkäpä hyvä tyyppi on joustava ja moniin tilanteisiin sopeutuva henkilö, tunneälykäs ihminen? "Tunneälykkyys on kykyä luoda ihmissuhteita ja luontaista taitoa tehdä yhteistyötä. Tunneälykäs ihminen kyllä menestyy monissa työyhteisöissä ja työtehtävissä", kertoo psykoterapeutti Sirpa Alho-Törrönen Anakom -kasvupalveluista, ja jatkaa: "Joissakin tehtävissä yhteistyötaitojakin tärkeämmäksi valintakriteeriksi saattaa nousta esimerkiksi ideointikyky, taito luoda täysin uutta. Monesti näissä tehtävissä menestyy parhaiten vahva omien teiden kulkija, innovatiivisesti luova "pellepeleton".
Hyvä tyyppi; sen määrittelee siis rekrytoiva yritys, heidän arvomaailmansa ja tarpeensa. Yleisesti hyvän tyypin määritelmällä tarkoitettaneen tunneälykästä; muiden kanssa helposti juttuun tulevaa henkilöä joka osaa johtaa itseään ja hallita tunteitaan. Jossain tilanteessa hyvää tyyppiä etsivä saattaa kuitenkin tarkoittaa jotain muuta, siksi tuo mystinen "hyvä tyyppi"-määritelmä on aina rekrytointia aloitettaessa avattava. Millainen on hyvä tyyppi meillä, meidän työyhteisössä? Kun haluat perehtyä teidän työpaikan hyviin tyyppeihin, ota meihin yhteyttä - määritellään yhdessä.