Rakennusalan nykytilanne ja työllisyys
Rakennusala kattaa yli puolet Suomen kansallisvarallisuudesta
Rakennusalaan kuuluu nimensä mukaan kaikenlainen rakennustoiminta. Se kattaa talonrakennusalan, maa- ja vesirakennusalan, sekä rakennustuoteteollisuuden.
Rakennusalalla tehdään rakennusten ja ympäristön suunnittelua, rakentamista ja ylläpitoa sekä vanhojen ja kuluneiden rakennusten korjausta. Rakennusteollisuudessa kehitetään ja tuotetaan rakennustuotteita- ja materiaaleja rakennusalan tarpeisiin.
Koko yhteiskunnan toiminta edellyttää laadukasta maa- ja vesirakennusta. Sen alaan kuuluvaan infrastruktuuriin lukeutuvat muun muassa tiet, sillat, tunnelit, satamat, vesijohdot, sähkölinjat ja tietoliikenneverkot sekä erilaiset maarakenteet.
Rakennusalalla on Suomelle suuri kansantaloudellinen merkitys. Se muodostaa yli puolet Suomen kansallisvarallisuudesta.
Rakennusalalla huutava pula osaajista
Rakennusalalta työpaikkoja löytyy muun muassa rakennusliikkeistä, urakoitsijoilta, suunnittelutoimistoista, maa- ja vesirakennusalan yrityksistä sekä rakennustuoteteollisuudesta.
Etenkin toisen asteen ammatillisen tutkinnon suorittaneista rakennusmiehistä, kirvesmiehistä, amk-tutkinnon suorittaneista yhdyskuntatekniikan rakennusmestareista ja insinööreistä. Näihin tehtäviin on liian vähän koulutettuja osaajia.
Rakennusalan toimintaan ja työllisyyteen vaikuttavat merkittävästi suhdannevaihtelut eli maailmantalouden lasku- ja noususuhdanteet.
Suuret ikäluokat ovat pian jäämässä eläkkeelle, eikä alan ammatillisen koulutuksen hankkineita ole riittävästi täyttämään avautuvia työpaikkoja. Tämän takia rakennusalalla ennustetaan työvoimapulaa lähivuosina.
EK:n 2018 lokakuussa julkaiseman suhdannebarometrin mukaan 53% rakennusalan yrityksistä koki rekrytointivaikeuksia ammattityövoiman puutteen takia ja 24% kärsi kysynnän puutteesta.
Työvoimapulan seurauksena rakennusalan palkat ovat olleet nousussa. Rakennusalan palkat kasvoivat 2018 heinä-syyskuussa rakennusalalla 6,3% edellisvuodesta.
Rakennusteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Kim Kaskiaro sanoo, että vuokratyövoiman osuus rakennusalalla on ollut huimaa. Hänen mukaan omilla kirjoilla olevien työntekijöiden suhteellinen osuus on ollut laskussa jo pidemmän aikaa. Työsuoritteet ovat hajautuneet alihankkijoille ja suhdannehuippuja tasataan vuokratyöllä ja alihankinnalla, etenkin Uudellamaalla.