Asiantuntijamme ja monta työhaastattelua pitänyt ja kokenut Heikki listasi neljä loistavaa vinkkiä työpaikan hakemista silmällä pitäen.
1. Räätälöi
Useimmat meistä räätälöivät hakemuksensa jo työpaikkakohtaisesti. On hyvä muistaa räätälöinnin koskettavan kuitenkin myös itse ansioluetteloasi. Hakiessasi esimerkiksi opettajan paikkaa, on hyvä keino erotella kaikki opettaja-, valmentaja-, vetäjä- kokemuksesi omaksi osakseen, kun muun työhistorian voit jättää toiseksi segmentiksi. Näin rekrytoijan on nopea ja helppo löytää tärkeimmät tiedot, ilman turhaa etsimistä.
Muistathan tässä kohdassa myös nostaa esille paikkakohtaiset vahvuudet, jotka liittyvät hakemaasi työhön, jos mahdollista, nämä vahvuudet kannattaa sitoa kiinni työhistoriaasi, harrastuksiisi ja niin edelleen. Tällöin vahvuudet eivät ole vain sanahelinää, vain aitoja taitoja, joita olet joutunut jo hyödyntämään elämässäsi.
2. Miksi heille?
Kysymys, joka aiheuttaa monelle päänvaivaa:
- ”Miksi haluat meille töihin?”
Kuinka päättömäksi kysymys meneekään jos käännämme kysymyksen toisinpäin? ”Miksi te haluatte minut töihin?”
Huomaamme että kysymys on haastattelutilanteessa aiheeton - jopa hieman hassu. Suosittelenkin valmistautuessasi kääntämään kysymyksen muotoon: ”Miksi hait avoinna olevaa paikkaa?” ”Mikä työpaikkailmoituksessa sai huomiosi?” Näin saat paremmin otteen syistä, jotka voisivat johtaa työllistymiseesi kyseiseen yritykseen. Onko kyse intohimoisesta alasta, mahtavasta työilmapiiristä tai jostain aivan muusta. Haastattelutilanteessa kumpikaan osapuoli ei ole vielä tehnyt päätöstä töihin haluamisesta. Kyse on ensitapaamisesta, jossa molemmat osapuolet tutustuvat toisiinsa, tämä on hyvä pitää mielessä, niin rekrytoijan kuin hakijankin.
3. Onnistuminen on helpompaa erottumalla
Töitä hakiessa on tärkeä päästä erottumaan massasta. Helpoin tapa erottua suurimmasta osasta hakijoita on tehdä avoimia hakemuksia. Tämä ei kuitenkaan yleensä yksinään riitä.
Omaa erottumistaan voi parantaa luomalla mm. visuaalisen CV:n. Tämän kohdalla on kuitenkin hyvä pitää mielessä kaikkien alojen suhtautuvan visuaaliseen CV:hen eri tavalla, eikä tämä todellakaan ole jokaiseen tilanteeseen sopiva hakumenetelmä. Myös yliluovuutta kannattaa välttää, ja pyrkiä tekemään selkeä, kompakti ja alakohtaisesti sovelias hakemus.
4. Kokeile
Työnhaussa ei ole yhtä oikeaa lähestymistapaa. Työnhaku on kuin buffee-pöytä, jonka tarjonnasta kannattaa kokeilla eri tapoja ainakin kerran. Voit erottua joukosta visuaalisella hakemuksella, jos homma taas ei toimi sinulla. Voit aina palata takaisin perinteisempiin hakemuksiin. Työnhaun tärkein sääntö onkin eri tapojen kokeilu. Yhden paikan mennessä ohi, uusia avautuu, vain kokeilemalla voit löytää itsellesi luontaisimman hakutavan.
Nyt kun vinkit on otettu haltuun on hyvä hetki lähteä etsimään sitä unelmien työpaikkaa aloittaen vaikka StaffMillin avoimista työpaikoista.