Sähköasentajan työpaikat
Sähköasentajan työ
Sähköasentajan työhön kuuluu muun muassa sähkö-, tele-, atk- ja LVI-järjestelmien asennukset rakennustyömailla, sekä erilaisten sähkökoneiden ja -laitteiden asennukset ja huoltotyöt.
Teollisuuslaitoksissa sähköasentaja hoitaa sähkönjakelujärjestelmien, tuotannon ohjaus- ja valvontajärjestelmien sekä tuotantokoneiden ja kojeiden asentamisen. Hän myös opastaa työntekijöitä koneiden käytössä sekä vastaa laitteiden huollosta.
Energiateollisuudessa työskentelevän sähköasentajan tehtävä on sähkön tuotanto ja jakelu voimalaitoksissa ja sähköverkon rakenteiden parissa. Hänen tehtäviinsä lukeutuu myös sähköaseman-asennuksia, ilmajohto- ja maakaapelitöitä sekä ohjaus- ja suorajärjestelmien asennuksia.
Sähköteknisiä laitteita valmistavassa teollisuudessa työskentelevän sähköasentajan työnä on sähkömoottoreiden, generaattoreiden, muuntajien ja muiden laitteiden asennus, kokoaminen, huoltaminen ja testaaminen. Saattaa myös sisältää asennustöitä asiakkaiden tiloissa.
Muita sähköasentajan tehtäviä ovat muun muassa sähköpiirustusten ja asennusohjeiden lukeminen, sekä asennustarvikeluetteloiden ja aikakaavioiden laatiminen
Sähköturvallisuusalan vastuuhenkilöllä tulee olla toimialueen kattava pätevyystodistus, joka annetaan riittävän sähköalan koulutuksen ja työkokemuksen omaavalle, sekä sähköturvallisuustutkinnon suorittaneelle henkilölle.
Sähköasentaja englanniksi ja ruotsiksi
Lähihoitaja on englanniksi ”electrician” ja ruotsiksi ”elmontör”
Sähköasentajan palkka
Sähköasentajan palkka määräytyy kunkin toimialan työehtosopimuksen mukaan.
Sähköasentajan peruspalkka syntyy, kun työntekijän työkohtaiseen palkan osuuteen lisätään henkilökohtaisen palkan osuus. Työkohtainen palkan osuus määräytyy työn vaativuuden mukaan. Henkilökohtaiseen osuuteen vaikuttaa ammatinhallinta, monitaitoisuus, työtulos ja huolellisuus.
Yleisiä työnimikkeitä ja toimialoja
Lähinimikkeitä sähköasentajalle:
- asentaja
- hissiasentaja
- teollisuuden sähköasentaja
- sähkökoneenasentaja
- sähkölaitosasentaja
- automaatioasentaja
Toimialoja:
- sähköurakointiliikkeet
- energiateollisuus
- elektroniikka- ja sähköteollisuus
- kone ja metalliteollisuus
Yleisiä osaamisvaatimuksia
- Sähkötekninen osaaminen
- Hahmottamis- ja keskittymiskyky
- Tarkkuus ja huolellisuus
- Pitää pystyä työskentelemään itsenäisesti sekä ryhmässä
- Asiakaspalvelutaitoja
- Sähköturvallisuusmääräysten tunteminen
Sähköasentajan koulutus
Sähköasentajan koulutuksen voi suorittaa toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa nimellä sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto. Tämän perustutkinnon voi myös suorittaa oppisopimuskoulutuksena sekä aikuiskoulutuksessa näyttötutkintona.
Sähköasentajan TES eli työehtosopimukset
Teknologiateollisuuden jäsenyrityksissä työskenteleviin sähköasentajiin sovelletaan Teknologiateollisuus ry:n ja Sähköalojen ammattiliitto ry:n välistä työehtosopimusta.
Työehtosopimus vaihtelee toimialasta riippuen. Muita työehtosopimuksia:
- Talotekniikka-alan sähköasennustoimialan työehtosopimus
- Huolto- ja kunnossapitoalan työehtosopimus
- Energia-alan työehtosopimus
Työpaikat sähköasentajalle
Sähköasentajan työpaikkoja voit etsiä esimerkiksi seuraavista palveluista. Lisäksi suosittelemme jättämään avoimen hakemuksen StaffMillille.